Presentatie uitzending Turkije/Irak 1991

Koop uw ticket HIER, er zijn slechts 30 plaatsen beschikbaar!

Ruim 20 jaar na de vorige uitzending (Tunesië, 1970) werden in het voorjaar van 1991 weer Nederlandse Alouette III helikopters uitgezonden.

Het helikopterdetachement behoorde tot 11 Geniehulpbataljon, dat direct na afloop van de Eerste Golfoorlog werd ingezet voor hulp aan de Koerden in het grensgebied van Turkije/Irak.

De presentatie over deze uitzending, operatie “Provide Comfort”, zal worden verzorgd door twee voormalig KLu Alouette vliegers, de Luitenant-kolonels b.d. Ed Roelofs en Philip Whittle.

Over Ed Roelofs

In 1974 naar de KMA en na de opleiding tot helikoptervlieger in 1980 geplaatst bij 298 Squadron op Vlb Soesterberg. Volgde de opleiding tot vlieginstructeur en vervolgens vluchtcommandant 298. Na een functie bij Staf GPLV in oktober 1990 terug bij 298 als ops-officier. In deze periode was Ed kwartiermaker voor de Operatie “Provide Comfort”. Na opnieuw een staffunctie op Deelen in februari 1997 benoemd tot Commandant 298 Squadron (Chinook). Hierna diverse staffuncties (bij Staf KLu, IDL en Staf IGK) inclusief een aantal uitzendingen (o.a. SFOR en ISAF). Per 1 maart 2012 met functioneel leeftijdsontslag (FLO). Ed heeft in totaal ruim 6000 vlieguren, waarvan 5000+ op de Alouette III.

Over Philip Whittle

Vanaf 1979 werkzaam bij de KLu en na zijn vliegopleiding tot helikoptervlieger in 1981 geplaatst bij 298 Squadron op Vlb Soesterberg. Na zijn vlieginstructeursopleiding werd hij vluchtcommandant bij 298 Sqn. In deze periode leidde Philip het Alouette-detachement in Operatie “Provide Comfort”. In 1991 werd hij Commandant SAR op Vlb Leeuwarden en heeft de transitie uitgevoerd van de SAR Alouette III naar de AB412. Naast staffuncties bij Staf KLu werd hij o.a. Commandant 300 Squadron (Cougar), Adjudant van HM Koningin Beatrix en C-NOD Ft Rucker (USA). Hij is verder uitgezonden geweest voor ISAF (Afghanistan) en heeft in 2015 een jaar als Project Defensie Attaché in Jordanië gewerkt t.b.v. Operatie “Inherent Resolve. Per 1 januari 2016 is hij met FLO. Philip heeft in totaal ruim 5000 vlieguren waarvan 4000+ op de Alouette.

Wilt u meer weten over de uitzending in Turkije & Irak?
Koop dan nu uw ticket op deze pagina!

Zaterdag 26 maart 2022 om 14:00 uur in het Alouette Museum Barneveld.

mrt 26 2022